studie kata's 型, かた

Karate behoort tot de harde vechtkunsten, maar het bevat meer dan alleen de fysieke toepassing. Het gaat bij karate niet om het winnen of verliezen, maar om de verbetering van het karakter van de beoefenaar. Karate mag uitsluitend voor zelfverdediging gebruikt worden, ofwel "In karate is er geen eerste aanval" hiervan bestaat echter geen eenduidigheid. Veelal wordt dit gezegde eenvoudig opgevat als een gedragsregel van niet aanvallen, doch op een dieper niveau kan een geoefende op een aanval van een tegenstander anticiperen.

 

Doch een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht……. 

"Een kata is niet in beton gegoten, het is net als water dat constant veranderd.

Het krijgt karakter als de beoefenaar zelf, oefen totdat je lichaam het overneemt van je geheugen....." 

André Han アンドレ・ハン


Kata PINAN oftewel "Het pad van de vrede

 

PINAN kata's zijn traditionele basis leervormen voor karate.

 

Alle standen en technieken in de kata's worden in de basis uitgevoerd, dat wil zeggen dat alle technieken volledig  en met de juiste bewegingen en kracht getoond worden in de uitvoering, heel belangrijk voor een juiste krachtverdeling is je ademhaling.

 

Niet volledige, onjuiste of zonder kracht uitgevoerde technieken zijn geen waardevolle bouwstenen en hebben weinig toegevoegde waarde voor later als je een hoger niveau wilt nastreven.  

 

Met alles wat je doet is volharding, geduld en mentaliteit de belangrijkste ingrediënten voor goede bouwstenen, goede bouwstenen zijn nodig voor succesvolle technieken.  

 

In de uitvoering van een kata zijn drie verschillende kenmerken in de snelheid van een (1) techniek te onderscheiden, namelijk 1. rustig (2 tellen) 2. normaal (1 tel) en 3. snel (1 tel, een uitvoering met meerdere technieken genoemd een 'combinatie'). De snelheid van uitvoering 3 is het lastigst, daarin worden er meerdere technieken in 1 tel uitgevoerd, dit kun je leren door vaak te oefenen. Een 'combinatie' is een uitvoering van meerdere technieken aaneengesloten. In een kata uitvoering zitten meerdere combinaties die je moet kunnen laten zien ten opzichte van de afzonderlijke technieken. Bijvoorbeeld een combinatie in de kata heeft een snellere ritme van uitvoering dan de rest van de kata, zo zie je het verschil van ritmes in de uitvoering van een kata.  

 

Wat nog lastiger maakt zijn de verkeerde technieken die jij jezelf hebt aangeleerd om dat te corrigeren. Onjuiste of verkeerd aangeleerde technieken vergen veel tijd en inspanning om het weer goed te krijgen in de basis.

Daarom zijn de basis bouwstenen heel belangrijk om verder te kunnen. 


Je kunt niet iets anders verwachten als je steeds hetzelfde blijft doen!

 

Begin goed, eindigt nog beter, ervaring zegt meer dan duizend woorden!

Stille communicatie tussen meester en leerling Ishin-denshin 以心伝心 zwijgend begrijpen.

André Han 2016

 

 

'Oefen je technieken honderdduizend keer, je zal zien dat het werkt, en.......misschien ook niet'.  Grootmeester Soke Mabuni Kenei ("in memoriam" 19-12-2015 97 jaar)

  


Pinan kata's

In onderstaande filmpjes zijn de Pinan kata's te zien in rustige uitvoering zodat de technieken duidelijk te volgen zijn. In deze rustige uitvoering zijn de combinaties niet op volle snelheid te zien zoals het wel hoort te zijn in de normale uitvoering.

Pinan Shodan

De Pinan Shodan is de 2de Pinan van de reeks van 5.


Pinan Yondan

De Pinan Yondan is de 4e Pinan van de reeks van 5.


seipai 十八手

Bunkai is een vorm van training in karate training om de karateka een beter begrip van de kata bij te brengen. De omzetting van de kata voor praktisch gebruik. Seipai bevat veel verborgen technieken om de tegenstander in de strijd te verwarren. Seipai is de voortzetting van de kata Seisan

一bunkai 分解 1


二bunkai 分解 2

Onder constructie